top of page

Evcil Hayvanlarda Mikroçipin Yararları Nelerdir?

Mikroçip uygulaması evcil hayvanlarınız evlerinden ayrılmaları durumunda, kalıcı bir kimlik olarak onların güvende olmasını sağlar.

Mikroçipin en büyük avantajı kayıp ya da hırsızlık gibi durumlarda ortaya çıkıyor. Örneğin köpeğiniz çalındı ve hırsızlar tarafından başka birisine verildi. Köpek veterinere götürüldüğü zaman, mikroçip kontrolünde sahibinin başka birisi olduğu ortaya çıktığında gerçek sahibi derhal aranıyor ve hırsızlar için gerekli yasal işlemler başlatılıyor. Bir diğer yararı da ömür boyu bakarım vaatleriyle eve alınan kedi ya da köpeğin sokakta sahipsiz bırakılması durumu. Önceden sahiplenilmiş olan bir evcil hayvanın mikroçip kontrolleri sırasında onu sokağa terk eden sahibi bulunuyor ve gerekli işlemler yapılıyor. Bu uygulama ile evcil hayvan sahiplerinin bilinç düzeyleri daha yükseleceği için sokakta yaşayan kedi veya köpelerin sayıları kontrol altına alınabiliyor.


MİKROÇİP İŞLEMLERİNİN ZARARI VAR MI?

Eşi bulunmayan bir numarayı sisteme okutarak okuyucuya gönderen bu uygulama benzersiz bir kod kullanır. Tarayıcı aracılığı ile okutulması endişe verilecek bir durum değildir. hayvan için herhangi bir zararı yoktur. Steril bir enjeksiyon aracılığı ile gerçekleştirildiğinden mikrop alması gibi bir durum söz konusu değildir. Hiçbir yan etki ve zararı bulunmamaktadır.


Mikroçip Nedir?

Mikroçip, benzersiz bir kimlik numarası taşıyan ve kabaca bir pirinç tanesi boyutunda

olan bir radyo frekansı tanımlama aktarıcısıdır. Mikroçiplerin pilleri veya antenleri yoktur. Bu nedenle takip için değil sadece bilgileri depolamak amacıyla kullanılır.


Mikroçip bir veteriner kliniğinde veya barınakta tarandığında, cihazda evcil hayvanınıza özel kayıt numarası okunur. Çipteki benzersiz tanımlayıcı numara, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının sistemine TC kimlik numaranız üzerine işlendiği zaman Türkiye’deki tüm veteriner klinikler tarafından erişilebilir hale gelir.


Mikroçip, dostunuzun kürek kemikleri arasında gevşek deri altına enjekte edilir. Bu işlem bir veteriner hekim tarafından yapılır ve bir aşı yapmak kadar basit ve hızlıdır. Allerji yapmaz, toksik etkisi yoktur.


Çip uygulaması veteriner hekim aksini söylemediği sürece, evcil hayvan 8 haftalık olduktan sonra yaptırılabilmektedir. Çipin takımı esnasında anesteziye ihtiyaç duyulmadığı gibi, hayvanın canı, aşı olurken yandığı kadar yanacaktır. Aşırı bir acı hissetmez.


Mikroçipler Kaç Bölümden Oluşur?

Mikroçiplerin içerisinde ilk olarak bir cam kapsül bulunmaktadır. Bu cam kapsül biyo uyumlu bir özelliğe sahiptir. Bunun anlamı ise hayvana herhangi bir zarar vermeyeceğidir. Ayrıca hayvanın içerisine ilerlemesini engelleyici polymer ile kaplanmıştır. Polimer olmasının özelliği ise hayvan bünyesinde kapsül etrafında bir hücre duvarı örmesini sağlamasıdır. Cerrahi olarak mikroçip çıkarılması zor bir işlem olduğu için güvenli bir kullanım sunar. Yıpranma olanağı aşırı bir hareketlenme ve farklı bir durumla karşılaşılmadığı sürece yoktur denilebilir.


Kapsülün iç kısmında bilginin tutulduğu silikon mikroçip ve onun yanında da kapasitör ve bakır sarılı bir bobin bulunur. Okuyucudan alınan bilginin frekansını enerjiye dönüştürerek çipe ileten ise kapasitördür. Bobin anten aracılığıyla alıcıya bilgiyi yönlendirerek, mikroçip numarasını ekrana yansıtır. Mikroçip içeriğinde güç kaynağı bulunmadığı için bir okuyucu şarttır. Yurt dışında bu uygulama daha yaygın olduğundan pet hayvanlarının %50’ye yakını çiplenerek güvence altına alınmıştır.


Mikroçip Ne Zamana Kadar Taktırılmalıdır?

Kediler ve köpekler için 2022 yılı sonuna kadar çip taktırmak yasa gereği zorunlu olup taktırmayanlar için 10 bin Tl para cezası uygulanacaktır.

Comments

Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.
bottom of page