top of page

Köpeklerin Gençlik Hastalığı (Distemper)

Hastalığa neden olan CDV ( Canine Distemper Virus) isminde bir virüstür.

Distemper, akut veya subakut, bulaşıcı, ateşli, sıklıkla öldürücü olan solunum sistemi, mide-bağırsak ve sinir sistemi belirtileri gösteren bir hastalıktır. Enfeksiyonun doğal bulaşma yolu hava yolu veya tükürüğe maruz kalma ile gerçekleşir. Hastalık, lezyon oluşturduğu yere göre çeşitli belirtiler verebilir.

Hastalıkla İlgili Belirtiler – Ateş – Burun ve göz akıntısı – Depresyon ve anoreksi (iştahsızlık) – Mide-bağırsak ve/veya solunum sistemi bulguları – Her zaman olmamakla birlikte çoğu zaman enfeksiyonun ilerleyen safhalarında çeşitli sinir sistemi bozuklukları.(felç, kısmi felç, koordinasyon bozuklukları, aşırı duyarlılık, kaslarda tikler halinde kasılma ve titreme nöbetleri gibi) – Gözle ilgili fonksiyon bozuklukları

Hastalıktan Korunma Hastalıktan korunmanın yolları arasında , dişi köpeğin gebelikten önce hastalığa bağışıklığını arttırması için antiparaziter tedavi ve aşılarının yaptırılması, böylelikle yeni doğan yavruların sütten kesilene kadar anneden maternal antikorları alması, sütten kesilen yavruların aşılarının doğru zaman ve aralıklarla yapılması sayılabilir. Genel olarak doğru zamanda yapılan aşılamalar bu hastalığa karşı korunmayı mümkün kılmaktadır. Aşılamalar sonucunda kazanılan bağışıklığın devam ettirilmesi için yılda bir kez aşı tekrarı önerilmektedir.

13 görüntüleme
bottom of page